Co szkodzi najbardziej?

Miejsce Rozwoju

Na całym świecie prowadzone są wnikliwe badania nad cukrzycą. Nic dziwnego, ta choroba dotyka coraz więcej osób. Już teraz mówi się o prawdziwej epidemii, mimo że przecież nie jest to choroba zakaźna. Zaskakujący jest również fakt, jak niewielki wpływ na ryzyko pojawienia się choroby mają względy genetyczne. Część badań jest oczywiście skoncentrowana właśnie na czynnikach ryzyka. Jaki jest więc aktualny stan wiedzy na ten temat? Niestety niezbyt sprzyjający lenistwu i złym nawykom.

To właśnie one są w największych stopniu odpowiedzialne za rozwój choroby. Często sprawdzasz czy Twoje BMI jest w normie? To bardzo dobrze. Brak dbałości o prawidłową wartość wskaźnika BMI, a dokładniej – od prawidłową masę ciała – to najważniejszy czynnik. Prawidłowe BMI powinno wynosić 25. Oczywiście jest to wartość umowna i można przyjąć kilkupunktową granicę błędu. Aby wyliczyć BMI najprościej jest dziś po prostu wejść na stronę internetową, która udostępnia kalkulator.

Nie brakuje takich witryn, wiec z pewnością łatwo jest znajdziesz. O ile natomiast spada ryzyko zachorowania na cukrzycę, gdy nasze BMI jest w normie? Okazuje się, że to aż 70%. Jest więc o co walczyć. To oczywiście komunikat skierowany przede wszystkim do osób, które miały przypadki zachorowań na cukrzycę w rodzinie. Jednak nawet ci, których najbliżsi byli wolni od tej choroby powinni mieć świadomość, zbyt duża masa ciała sprzyja powstawaniu choroby. A co, jeśli nie lubimy biegać i nie mamy ochoty chudnąć, ale jesteśmy w stanie zmienić nawyki żywieniowe? Również możemy nieco zyskać.

W przypadku zmiany diety na zdrowsza, ryzyko zachorowania zmniejsza się o ok. 15%.